Välkommen till Gatefields hemsida.

Mitt namn är Marianne Hansson.

Jag har en livslång historia med hundar och nästan lika lång historia med hästar.

Den här hemsidan handlar om hundar, närmare bestämt om långhårig collie. En ras som jag har erfarenhet av
 från barndomen och som jag skaffade själv 1981.

Jag är uppvuxen med hundar, mamma och pappa var mycket intresserade av utställningar ( mamma) och jakt ( pappa) Framför allt fanns det hamiltsonstövare och shih-tzu, men även pekingese, pudel, strävhårig tax beagle, en puli under kortare tid och svarta grand danois "Kajsa".  Collien Lassie fanns också med i barndomen. Mamma födde mestadels upp shih-tzu under kennelnamnet Bymarkens och hörde till toppuppfödarna under många år. Mammas vänskap med SKKs kynolog Kris Sandberg, Beldams Kennel gav mig lärorika feriejobb hos Kris med långhårig collie men också malteser, chi hua hua, cavaljerer och basenji. Jag hade förmånen att få "hänga" med många som var långt komna inom hundvärlden, mycket framgångsrika uppfödare av olika raser och många av dem även FCI domare.  Då förstod jag inte alltid vilka dåvarande eller blivande celebriteter som satt runt köksbordet och fikade och pratade hund. Men jag lyssnade!

Jag hade själv en shih tzu vid namn Lilli som jag tränade lydnad med efter bästa förmåga men tävlade aldrig. Däremot ställde jag ut henne en del. Jag visade också mammas shih-tzu då och då och fick nog rycka  in i uppfödargrupper med allehanda raser i snöret när vänner behövde hjälp.

När min utbildning var klar och pojkvännen och jag flyttade till en hyrd villa så var det dags att skaffa en egen större hund som kunde hänga med i stallet och på ridbanor och ridturer och tävlingar. En hund som gärna hängde med på allt som jag sysslade med. En borzoi ! Tyvärr så blev det så många protester bland far o hans jägarkamrater att jag tvingades ändra ras till korthårig collie. Då grep pojkvännen in och förklarade att en sådan aldrig kulle komma in i hans hem. OK, då fick det väl bli en långhårig collie då. Det var ingen som protesterade och Sara kom snart åkandes från Hassleholms Kennel med foderbilen till Sala där jag hämtade henne. Hon blev min stamtik och finns bakom alla mina nuvarande hundar. LP  Hassleholms Gitti följdes året efter av LP Hassleholms Ylli, båda efter Geoffdon Legal Tender, en  GB import som var kullbror med välkända GB CH Geoffdon Lawmaker. Mammor till Sara och Frida som de kallades var Hassleholms-tikar av god stam. Sedan kom Bermarks Caprice e Romadale Rothchilld u Bermarks Damita. På den vägen är det.

Jag blev totalt slagen av den fantastiska rasen collie och har genom åren haft otrolig glädje av mina hundar.

Vi har haft framgångar på utställningar, fn finns det 65 utställningschampionat bland mina uppfödningar. Tävlingar-  40 talet lydnads och rallylydnadstitlar varav ett championat. Agility- bl a 7e i topplacerade hund bland årsbästa i sin klass och flera titlar, 10 Viltspårchampion plus ett gäng med gk anlagsprov i viltspår. Sist men inte minst så ligger Gatefields i täten när det gäller vallning. Tidigare använde vi med kroppsvallande hundar oss av bearded colle klubbens vallanlagsprov. Jag tror 10 talet av mina uppfödningar har gk på det provet. Numera har vi Svenska Kroppsvallarklubben som är en verksamhetsklubb under SKK och använder det officiella vallanlagstestet som FCI tagit fram. 10 stycken Gatefieldscollie har gjort det testet gk sedan maj 2018 och flera är på gång.

Själv gillar jag att lära mig mer och mer, kunskap är en rikedom

Jag har rest och besökt kennlar i flera delar av världen, framför allt i NZ och Australien och GB

Här i Europa reser vi mkt på utställningar och visar hundarna och tittar på andra deltagande collie och träffar uppfödare.

Crufts var en nödvändighet att besöka under många många år som för de flesta andra intresserade.

Jag utbildade mig redan på 80-talet till ringsekreterare och tar ännu åt mig några utvalda uppdrag varje år. Det är oftast lärorikt.

Exteriör och bedömningskurser är jätteintressanta och det har blivit ett antal sådana också under årens lopp, bl a för Kenneth Edh och Moa Persson och Michael Johansson.

Jag har fått förfrågningar från olika rasklubbar om jag är intresserad av att försöka utbilda mig till domare och det har jag tackat för men inte nappat på

Jag har också blivit erbjuden att utbilda mig till Exteriörbeskrivare och tackat nej till det också

Däremot har jag utbildat mig till Mentalbeskrivare för Valpar

Jag är också Testledare för MH / Mentalbeskrivning Hund

och Testledare för MT som är Mental Test för Korning.

Jag tycker det mesta som har med hundar att göra är roligt och jag tränar mycket, framför allt samarbete och följsamhet och kommunikation vilket är vad hundträning handlar om till stora delar.

Vallning är nog det mest givande man kan träna i min värld och jag försöker  ge mina unghundar en god chans till utveckling där. Det är ont om riktiga kroppsvallar-instruktörer men vi har turen att få riktig hjälp vid behov. Jag har själv gått svenska kelpieklubbens utbildning till instruktör för kroppsvallande raser men jag kan lugnt säga att någon vallningsinstruktör är jag inte.

Jag är ju uppfödare också, men det kommer inte i första hand. Hundarna är min hobby. Jag föder upp hundar för mig, inte för någon annan.  Jag vet vad jag vill ha för collie, jag vill ha den där all-round genomtrevliga kloka följsamma hunden som collie är, jag vill ha hundar som tänker och läser situationer snabbt och agerar efter det, jag vill ha de där inkännande och omhändertagande hundarna som collie är. Jag vill ha collie som efterliknar rasstandarden, så nära som möjligt, annars är den ju inte den rasen. Det blir ju oftast fler valpar i en kull än den till mig så då och då har vi någon valp till salu. Men jag tycker synd om tiken när den ska valpa, jag är som en hönsmamma över valparna och älskar dem i hjärtat och gråter floder när de flyttar. Så någon "uppfödare" är jag väl egentligen inte. Men något måste jag ha gjort rätt för 2019 tilldelades jag Svenska Kennelklubbens högsta merit för uppfödare, nämligen Hamiltonplaketten. Den delas ut till 10 uppfödare en gång vartannat år och det  finns enligt uppgift ca 14000 registrerade uppfödare i Sverige så jag är oerhört glad och stolt och hedrad över att vara en av de få utvalda.